22 Mar, 2023 @ 0:47
Banner Top

Titreşim izleri

Baskı üzerindeki bu izler, 3D yazıcının baskı esnasında oluşturduğu titreşimlerden kaynaklıdır. Örneğin 20 mm’lik bir küp baskılarken, küpün her kenarını basmak için her seferinde ekstruder yön değiştirecektir. Ekstruder’da oluşan bu merkezkaç kuvveti, titreşim yaratabilir, bu ani yön değişikliğinin sonucu baskıda gözle görülebilir bir iz kalacaktır. Bu izlere başlıca şunlar sebep olmuş olabilir;

  • Baskı hızının yüksek olması;

Yukarıda bahsedilen merkezkaç kuvvetinin şiddeti, baskı hızının yüksek olması durumunda daha fazla olacaktır. Bu da yine titreşim izlerinin artmasıyla sonuçlanacaktır. Eğer baskı hızınızın yüksek olduğunu gözlemliyorsanız ve baskı hızını değiştirme seçeneğiniz varsa, bu ayarı değiştirmek titreşim izleri sorunun önüne geçebilir.

  • Mekanik sorunlar;

Eğer baskı hızını ayarlamak çözüm oluşturmuyorsa, titreşime maruz kalan mekanik parçaları kontrol edebilirsiniz. Eğer gevşek bir vida gibi bir unsur varsa, titreşimin kaynağı bu unsurlar olabilir. 3D printer’ı baskı esnasındayken yakından takip ederek, sorunun kaynağını gözlemleyebilirsiniz.

Geometride Çarpılma

Büyük baskılar alırken, baskının başlangıcında ilk katmanların oldukça  başarılı bir şekilde tablaya yapıştığını farkedersiniz, fakat ilerleyen katmanlarda parça kıvrılmaya ve deforme olmaya başlar. Bu kıvrılma durumu, çok sert bir şekilde modelin belirli bir kısmının baskı tablasından ayrılmasına yol açacaktır. Ve bu bütün baskının boşa gittiği anlamına gelecektir. Bu çarpılma özellikle ABS baskılarda çok yaygındır. Bu sorunun temel sebebi plastik soğurken, belirli oranda çekmeye maruz kalır. Örneğin bir ABS parçası 230 derece sıcaklıkta basılmaktadır ve oda sıcaklığında kuruması sonucu yaklaşık %1.5’lik bir çekmeye uğrayacaktır. Ve bu çekme oranı, büyük parçalarda milimetre boyutunda ölçü sıkıntıları yaratacaktır. Bu durumun önüne geçmek için aşağıdaki işlemleri denemek faydalı olacaktır;

  • Isıtmalı tabla kullanımı;

Birçok yazıcıda ısıtmalı tabla bulunmaktadır, böylece alt katmanlar baskı süresince sıcak kalacaktır. ABS gibi materyaller, 100-120 derece sıcaklıktaki tablalarda baskılanarak, söz konusu çekmenin büyük ölçüde önüne geçmektedir.

  • Fan soğutmasını iptal etmek;

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere, bu çarpılma ve çekme durumunda en önemli etken soğutma olmaktadır. Bu yüzden bazı 3D yazıcıların ilk katmanları ve raft katmanlarını baskılarken, kapalı fanla çalıştıkları görülebilir. Eğer soğutucu fanınızı kontrol edebiliyorsanız özellikle ilk katmanlarda kapalı fanla çalışmak önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

  • Isıtmalı kabin kullanımı;

Bu noktada eğer makineniz üzerinde bu tip bir değişiklik yapamıyorsanız, özellikle ABS baskı için kapalı diye tabir edilen makineleri kullanmanız faydalı olacaktır. Bunun haricinde makinenin dış ortam ısısından etkilenmeyecek şekilde yapılacak modifikasyonlar, özellikle ABS baskısı için yararlı olacaktır.

  • Brim ve Raft Kullanımı

PLA ve ABS baskılarda, büyük hacimli modeller için kesinlikle brim ve raft kullanılmalıdır. Yazıcı arayüzünde modeli slice ederken mutlaka bu seçeneklerin aktif olduğundan emin olunmalıdır.

Alıntıdır.

Banner Content
Tags: , ,

Related Article